A korábbi külföldi (német, belga, lengyel) szervezések után, idén Verőcén tartották az Ötödik Európai Nyílt Lovasíjász Bajnokságot. Én a pénteki napot szemeltem ki magamnak, így nem a hömpölygő tömegben tudtam élvezni a versenyt. Sajnos férfitársak híján lányommal mentem ki, ami mint később kiderül jó döntésnek bizonyult.

HPIM2984.JPG

A szervezők egy hatalmas lovas farmot választottak, ahol volt elég hely a versenypályák kijelölésére. Első versenyként a lengyel stílusban virtuskodtak, ami akár terepíjászatnak is beillett volna. 3D-s célokkal (fácán, vaddisznó, medve, szarvas), nagy kanyarokkal, mindez persze időre. Nagyon izgalmas volt megfigyelni a lovak irányítását, ki kézzel ki kéz nélkül. Nekem ez érzékeltett legjobban a lovas és ló összhangját, amit még a kihallatszó utasítások, cuppogások is megerősítettek.

Ezt követte a nyílzápor, ahol már egyenes vágtában 2 célra kellett előre és hátrafelé maximális lövésszámot leadni és nem utolsó sorban találni. A harmadik versenyszám a magyar stílus volt, amiben szerencsénkre láthattuk Kassai mestert, aki torony magasan hozta el a győztes helyet. Én kiemelném még ebben a kedvencemet egy felvidéki férfit, aki 2. lett egy hucul-fríz lóval, ami olyan erős és szálkás izomzatú volt, hogy még hidegvérűnek is elment volna.

lovasok.jpg

Legvégül a koreai stílus következett, sajnos koreai versenyzők nélkül. Változó számú célokkal és változó hosszúságú pályán zajlott a verseny. Itt meg egy kis szlovák ifjú kápráztatott el a sebes vágtájú Sólyom lovával és lövéseivel.

Versenyzők sok országból jöttek (Szlovák, Francia, Román, Német, Luxemburg, Lengyel, Török, Dél-Afrika) ami nagyon jól volt, mivel látszott minden nemzet stílusa, stílusjegye. Még ha a közönség vegyes is volt, együtt örült egy-egy jó futamnak.

A lovasíjászok között több nemzet leányai is jeleskedtek, sőt még a huszárok között is megjelentek a bemutatón. A csíkós szerencsére még férfi volt, de ha így haladunk ….

Szerencsére a lányom megnyugtatott, hogy nem akar lovasíjászkodni, inkább választana lányosabb dolgot.

A programok mellett volt vásár is kováccsal, kádárral (nyereg készítő), szűccsel, fafaragóval, népi viseletekkel, könyvkötőkkel és sok finomsággal.

Sajnos a videók egy telefonnal készültek, így élvezhetőségük korlátozott, de legalább elmentek egy lovasíjász rendezvényre megnézni élőben.

 

A versenyzők, segítők, pályafigyelők, családtagok között sok ífjú volt, így rájöttem egy fontos dologra. A hagyományok nem vesznek el csak nincs erőnk, vagy merszünk leúszni értük a lelkünk mélyére!

 Mocsári Cs

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfisator.blog.hu/api/trackback/id/tr84745837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása